SSPF. Forever Young.
Jaarverslag 2021 - Stichting Shell Pensioenfonds
SSPF. Forever Young.

Jaarverslag 2021 - Stichting Shell Pensioenfonds

Edwin Kunkels VP Group Reporting & Deputy Controller

“Fantastisch om na twintig jaar weer terug te keren bij SSPF”

Na voor Shell te hebben gewerkt in Dubai, Qatar, Singapore en Australië, is financieel bedrijfseconoom Edwin Kunkels (51) teruggekomen naar Nederland. Hij werkt nu als VP Group Reporting & Deputy Controller in Den Haag. Deze kortst zittende SSPF-bestuurder heeft onder meer het voorzitterschap van de beleggingscommissie onder zijn hoede.

“De pensioenwereld en beleggen hebben me altijd geboeid. Daarom was ik heel blij met de kans om afgelopen najaar bestuurder van SSPF te worden. Vanaf april liep ik al mee als ‘inleerder’. Ik heb mijn Nederlandse pensioenkennis opgefrist door het volgen van een aantal pensioenopleidingen, want er is veel veranderd de laatste jaren. En ik heb natuurlijk bij De Nederlandsche Bank (DNB) een bekwaamheidstest moeten doen.”

Sabbatical

“Na mijn studie financiële bedrijfseconomie in Rotterdam heb ik de opleiding voor Register Accountant afgerond. Mijn afstudeerscriptie ging over pensioenen wat mijn interesse voor dit gebied verder aanwakkerde. Mijn eerste baan was bij PwC, mijn belangrijkste klanten waren de NAM/Shell en DuPont, inclusief het DuPont pensioenfonds. Na zes jaar PwC nam ik een sabbatical en reisde met mijn vriendin de wereld rond; zoals de Engelsen zeggen, ‘on a shoestring’. Geweldige tijd gehad, waaronder bijna een half jaar door China gereisd.”

“We hanteren binnen SSPF een aantal prioriteiten: zekerstellen van een waardevast pensioen, maatschappelijk verantwoord beleggen en implementatie van het nieuwe Pensioenakkoord”

Kinderen

In 2002 begon ik bij Shell, vooral vanwege het internationale karakter. Het mooie was: ik begon op de beleggingsafdeling als private equity manager voor pensioenfonds SSPF! Daarna zat ik voor Shell onder andere in Dubai, Qatar, Singapore en Australië, in financiële functies uiteenlopend van Controller, Head of M&A tot CFO van een joint venture. In 2020 zijn we teruggekomen naar Nederland, waar ik nu werk als VP Group Reporting & Deputy Controller in Den Haag. De kinderen gingen naar de middelbare school, dan is dat een logische stap. Dat ik nu terugkeer in een rol als voorzitter van de SSPF-beleggingscommissie, voelt als thuiskomen.”

Veel veranderd in de wereld

“We hanteren binnen SSPF een aantal prioriteiten: zekerstellen van een waardevast pensioen, maatschappelijk verantwoord beleggen en implementatie van het nieuwe Pensioenakkoord. Hierbij is het doel om ESG-factoren te integreren in al onze beleggingsbeslissingen en daarmee invulling te geven aan belangrijke ESG-thema’s en voorkeuren van onze deelnemers. Zo volgen wij niet alleen de toenemende Europese wetgeving op dit gebied, maar zien het vooral als belangrijk onderdeel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Al met al vind ik het fantastisch om na twintig jaar weer terug te keren bij SSPF. Er is in die tijd veel veranderd in de wereld, ook in de pensioen governance en regelgeving. Het is dan ook een eer om toe te treden tot het SSPF bestuur.”

Duis arcu tortor, suscipit eget, imperdiet nec, imperdiet iaculis, ipsum. Sed aliquam ultrices mauris. Integer ante arcu, accumsan a, consectetuer eget, posuere ut, mauris. Praesent adipiscing. Phasellus ullamcorper ipsum rutrum nunc. Nunc nonummy metus. Vestibulum volutpat pretium libero.