SSPF. Forever Young.
Jaarverslag 2021 - Stichting Shell Pensioenfonds
SSPF. Forever Young.

Jaarverslag 2021 - Stichting Shell Pensioenfonds

Jan Taalman Shell Permit Operator en lid Verantwoordingorgaan (VO) 

“Als VO komen we altijd tot een eenduidige beslissing”

Met ruim dertig jaar ervaring op de werkvloeren van Shell, weet Permit Operator Jan Taalman (53) heel goed waar werknemers mee bezig zijn. Ook als het gaat om hun pensioen. Die ervaring komt hem goed van pas als lid van het Verantwoordingsorgaan (VO) van SSPF.

“Je kunt mij met recht een echte Shell-man noemen. Het is ruim dertig jaar geleden dat ik als jong broekie werd opgeleid tot procesoperator, via de interne bedrijfsschool van Shell. Ik heb vervolgens ruim twintig jaar gewerkt in de MEOD-fabriek in Moerdijk. Daar produceren we ethyleenoxide (EO) en derivaten. EO wordt onder andere gebruikt bij sterilisatie van medische apparatuur. Verder wordt van ethyleenoxide, glycolen gemaakt die we in het dagelijks leven terugvinden in onder andere PET-flessen en antivries.

Acht jaar geleden ben ik uit de ploegendienst gegaan en overgestapt naar de functie van Permit Operator; dan werk je in dagdienst en ben je dus in de avonden en in het weekend gewoon thuis. Snel daarna ben ik gekozen in de lokale OR. In 2017 ben ik lid van het Verantwoordingsorgaan (VO) geworden.”

Zo helder mogelijk informeren

“Bewustzijn is een van de drie communicatiepijlers in het communicatiebeleid, dat we in nauw overleg met SSPF-communicatiemanager Debby van der Voort vormgeven en uitvoeren. Een andere pijler is ‘transparantie’: we willen deelnemers zo helder mogelijk informeren over hoe pensioen werkt en over de regeling van Shell. Daarnaast communiceren we over de gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel: wat gaat dat voor gevolgen hebben?  Onze derde communicatiepijler is ‘perspectief’: we willen deelnemers optimaal inzicht geven in de resultaten van SSPF en in de vorderingen op gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen.”

“Het is heel belangrijk om te weten wat daar speelt en dat mee te nemen in onze adviezen aan het bestuur”

Ruime ervaring op de werkvloer

“Het VO van SSPF bestaat uit veertien leden. Twee vanuit de werkgever, vier vanuit de werknemers, waaronder ik. Plus acht leden die de pensioengerechtigden vertegenwoordigen. We beoordelen het handelen van het bestuur van SSPF en hebben het recht de bestuursleden te adviseren. In het VO zitten veel leden met een gedegen financiële achtergrond. Die heb ik niet, maar ik breng ruime ervaring van de werkvloer in. Het is heel belangrijk om te weten wat daar speelt en dat mee te nemen in onze adviezen aan het bestuur. Het VO moet verstand hebben van alle mogelijke beleidsterreinen. Van mogelijke indexatie tot verhoging van de werkgeverspremie, van een reglementsaanpassing tot de voordracht van een nieuw lid van de RvT. In onze toetsing en advisering kijken wij onder andere naar de belangenafweging die het bestuur maakt ten aanzien van actieven, inactieven en pensioengerechtigden. Soms hebben we best stevige discussies en zie je duidelijk welke groep een VO-lid vertegenwoordigt. Maar we komen altijd tot een eenduidige beslissing.”

Goede communicatie

“Een van mijn aandachtsgebieden is communicatie. Op dat punt was SSPF in 2021 goed bezig. Zo worden de enquêtes en nieuwsbrieven relatief veel gelezen door de deelnemers. Dat je kunt beeldbellen als je met een vraag zit, geeft veel vertrouwen. En het bestuur informeert ons gedegen over het nieuwe pensioenstelsel, al is er nog veel onzeker.  

Daarnaast zit ik, namens het VO, in de klankbordgroep van het project Accelerate. Dat gaat over het nieuwe IT-platform van Achmea Pensioenservices, waar SSPF ook gebruik van gaat maken. Wij kunnen als gebruiker aangeven waar dit nieuwe platform aan moet voldoen, wat er niet in hoeft, et cetera. Een onderwerp voor de toekomst, wij gaan namelijk pas over in 2025, maar boeiend om aan mee te werken.”

Duis arcu tortor, suscipit eget, imperdiet nec, imperdiet iaculis, ipsum. Sed aliquam ultrices mauris. Integer ante arcu, accumsan a, consectetuer eget, posuere ut, mauris. Praesent adipiscing. Phasellus ullamcorper ipsum rutrum nunc. Nunc nonummy metus. Vestibulum volutpat pretium libero.