SSPF. Forever young.
Jaarverslag 2020 - Stichting Shell Pensioenfonds
Uw pensioen, uw toekomst
Love your future. Shell Pensioen

Interview met Bert van der Berg, SAMCo

“Ik voel een grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat de pensioenen goed geregeld zijn”

Bert van den Berg, is het aanspreekpunt binnen SSPF vanuit vermogensbeheerder Shell Asset Management Company B.V. (SAMCo). Woont in Baarn.

“Na mijn studie economie ben ik midden jaren negentig een traineeship begonnen bij ABN AMBRO. In mijn laatste rol daar werkte ik op een ‘fixed income’-afdeling en dat beviel mij zo goed! Ik vind beleggen en obligaties superinteressant en ben altijd in deze specialisatie werkzaam gebleven.”

Adviserende rol

“In 2007 ben ik bij Shell Asset Management Company B.V. (SAMCo) gaan werken op de Asset Managementafdeling.Wij beheren onder andere het vermogen van SSPF, beleggen een deel in diverse obligaties (veilig tot risicovol) en maken daar rendement op. Ook adviseren we het bestuur over het beleggingsbeleid. Binnen SAMCo ben ik het aanspreekpunt voor SSPF. Ik presenteer wat er speelt, rapporteer over het resultaat van de portefeuille en geef wijzigingen door die wij hebben aangebracht. Daarnaast geef ik leiding aan zeventien mensen op mijn afdeling.”

“Het voelt goed om iets te kunnen betekenen in het verduurzamen van onze portefeuille"

Inkomen voor later

“Samen met mijn team ben ik dagelijks voor de pensioengerechtigden bezig. Ik voel een grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat hun inkomen voor later goed geregeld is. We worden steeds ouder, dus als je rond je vijfenzestigste met pensioen gaat, zijn wij toch verantwoordelijk voor zo’n twintig jaar van het inkomen. Aan de keukentafel leg ik weleens aan mijn kinderen uit wat ik doe. Dan zeg ik: ‘papa zorgt dat het geld in het spaarvarken uitgeleend wordt, en dat geld krijgen we na een tijdje weer terug – met een beetje meer.’ Dan kijken ze me altijd een beetje teleurgesteld aan, want het is niet echt tastbaar. ‘Maar papa, je werkt toch bij Shell?’, krijg ik dan te horen. Ze vinden het jammer dat ik niet de baas van een benzinepomp ben.”

Maatschappelijk betrokken

“Wat ik leuk vind aan dit werk is dat alles wat je dagelijks in de wereld ziet gebeuren ook samenkomt in datgeen wat zich op de financiële markten afspeelt. Bovendien voelt het goed om iets te kunnen betekenen in het verduurzamen van onze portefeuille, zodat we met elkaar ons steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld. SSPF heeft zijn zaken goed voor elkaar: het is een gezond pensioenfonds met een relatief goede dekkingsgraad en een maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid. Dat maakt het voor mij een heel interessante samenwerking!”