SSPF. Forever Young.
Jaarverslag 2021 - Stichting Shell Pensioenfonds
SSPF. Forever Young.

Jaarverslag 2021 - Stichting Shell Pensioenfonds

Koert Schoon

“Prachtig vond ik dat; met mijn laarzen in de modder”

Een kantoorbaan had Koert Schoon nooit voor ogen. Buiten werken op het land, des te meer. Toch moest hij om medische redenen afscheid nemen van zijn liefde voor landmeting bij de NAM. Gelukkig hoefde hij geen andere werkgever te zoeken.

“Na mijn diensttijd in 1982 werd ik als 22-jarige jongen per toeval bij de NAM gedetacheerd. Als geboren en getogen Assenaar was ik apetrots; de werkzaamheden van Shell hadden in het noorden een groot maatschappelijk draagvlak. Ook na de olieramp in Schoonebeek in 1976 heeft de NAM de relatie met de bevolking weten te behouden.

Als landmeters bij de topografische dienst verzorgden wij de metingen van nieuwe locaties voor gasleidingen en olieboringen. Prachtig vond ik dat als boerenzoon; met mijn laarzen in de modder, de lijnen en stokken uitzetten in het land met een meetband en een schrijfblok. Want zo ging dat toen. Het mooist vond ik, dat ik terwijl ik in het veld stond, de tekening al helemaal in mijn hoofd had voordat het op papier kwam. Maar het was hard werken, fysiek zwaar en vaak was ik alleen de weekenden thuis. Door een blokkade in mijn rug kwam ik op mijn 29e thuis te zitten. Ik moest een jaar lang met een stalen korset lopen. Het was duidelijk dat ik niet meer als landmeter kon werken.

“We telden daarom onze duiten, pensioen was gelukkig al mogelijk”

Gelukkig kon de Arbo me op kantoor plaatsen. Het was de tijd van digitalisering en elke productielocatie die op papier stond, moest worden gedigitaliseerd. Ik was toen ook vaker thuis bij mijn vrouw en mijn vier zoons en startte met vrijwilligerswerk bij de kerk. Toch ging de overgang naar kantoor niet zonder slag of stoot. Volgens collega’s stond ik de eerste drie maanden uit het raam te staren. ‘Kijk, daar loopt een konijntje bij het kanaal’, zei ik dan, of ‘Kijk, daar zit een specht’.

Een jaar geleden ging ik met pensioen, een paar jaar eerder dan gepland; mijn vrouw is ernstig ziek en het is onduidelijk hoe lang we nog samen kunnen zijn. We telden daarom onze duiten, pensioen was gelukkig al mogelijk. We kochten een nieuwe caravan en genieten zo lang mogelijk van de tijd die ons nog gegeven is. Ik ben ontzettend dankbaar dat Shell dit financieel mogelijk maakt!”

Duis arcu tortor, suscipit eget, imperdiet nec, imperdiet iaculis, ipsum. Sed aliquam ultrices mauris. Integer ante arcu, accumsan a, consectetuer eget, posuere ut, mauris. Praesent adipiscing. Phasellus ullamcorper ipsum rutrum nunc. Nunc nonummy metus. Vestibulum volutpat pretium libero.